Skip links

Det laveste dørtrin i Viborg Kommune

Kilde: Viborg Folkeblad

Viborg Kultur- og Idrætsfond uddeler tusinder af kroner til Viborg Kommunes ildsjæle.

– Vi gør meget ud af at være tilgængelige. Træd ind over vores dørtrin, og der er ikke brug for ansøgninger i 10 eksemplarer. Du får svar med det samme, eller i hvert fald næsten med det samme!

Sådan indledte formanden for Viborg Kultur og Idrætsfond, Ole Anders Petersen, i aftes en festlig markering af 10-året for fonden med den årlige uddeling af penge til kultur- og idrætsformål.

Formanden signalerede, at han har byens laveste dørtrin ved middagen for næsten 200 erhvervs-, kultur- og idrætsfolk i værkstedet hos maskinfirmaet Sørensen og Lynggaard, der er én af de mange virksomheder, som bidrager til fonden.

Ole Anders Petersen udtrykte glæde over det samarbejde mellem kommune og erhvervsliv, som har givet gode resultater. Og han udtrykte ambition om fortsat at sætte et stærkt aftryk på lokalsamfundet. Et stærkt ønske er at medvirke til, at Viborg får en markant vandkunst i Nørresø.

Fondens politiske opbakning var tydelig, idet både borgmester Torsten Nielsen, viceborgmester Per Møller Jensen og andre politikere var repræsenteret flankeret af kulturdirektør Lars Stentoft. Alle tre roste samarbejdet mellem foreninger, erhvervsliv og kommune. Og ønsket om at sætte nye og højere mål for fremtiden.

Ærespris
Kulturfonden havde besluttet at markere de 10 første år med en ærespris, som tilfaldt direktør Hans Erik Lund fra Boligselskabet Sct. Jørgen. Ikke for hans virke som direktør for boligselskabet, men for hans utrættelige arbejde bag kulissen for Viborg Kommunes udvikling.

Med en kæmpe frivillig indsats er Hans Erik Lund aktiv med at støtte op om såvel elite- som breddeidræt, og der er næppe det projekt i Viborg by, han ikke på ét eller andet tidspunkt har været inde over.

Med prisen fulgte et flot kunstværk med Viborg som motiv og 25.000 kroner, som Hans Erik Lund straks donerede til, at unge idrætsfolk skal have nye muligheder ved for eksempel Viborg City Marathon.

Aftenens første prismodtagere var gengangere, nemlig Helle Sørensen fra Viborg Handel og kultur-iværksætteren Anders K. Kristensen, som hver fik 10.000 kroner.

Helle Sørensen sagde, at der er et hav af projekter i Viborg by, som fortjener pengene. Lys på gamle bygninger, en scene på Hjultorvet og et fremtidigt fødevaremarked på Nytorv. Det åbner 6. maj, men der er tyvstart 28. april med masser af smagsprøver på fødevarer fra Viborg-egnen.

Anders K. Kristensen, som har arrangeret tango på Sønæs, blues i metervare og musik på turbåden Margrethe I, sagde, at Viborg var lidt kedelig, da han flyttede hertil for en snes år siden. Men der er sket meget siden, Viborg vokser og vokser, og han opfordrede til en fejring af, at der er så mange, som “gør et eller andet for byen”.

Pap i lange baner
Den største donation – 50.000 kroner – gik til Bruunshåb Gamle Papfabrik, og i takketalen kom Kristian B. Johansen, formand for bestyrelsen for dette unikke arbejdende museum, med en direkte opfordring til gæsterne:

– Nu vil jeg ikke ydmyge nogen ved at bede dem, der har været der, om at rejse sig. Kun vil jeg opfordre jer til at komme ud og se dette smukke byggeri, hvor vi forvandler genbrugspapir og gamle kærestebreve til pap, nøjagtig som man gjorde for 100 år siden. Maskinerne er de samme som dengang, og de er ikke flyttet en millimeter!

Kristian B. Johansen fortalte også, at bestyrelsen er ekspert i at “løbe panden mod en mur”, men at ting alligevel lykkes. Og han fortalte nyheden om, at papfabrikken netop har købt Danmarks ældste æskefabrik, og det giver nye muligheder for produktionen af pap i denne unikke virksomhed, der har en stor plads i Viborgs erhvervshistorie.

Rejser til talenter
Viborg Kultur- og Idrætsfond er gået sammen med Brøndum Fonden om at donere penge til Viborg Elite, så unge talenter kan få støtte til at deltage i konkurrencer og træning i udlandet. Og det gav følgende donationer:

5000 kroner til Mads Jacobsen fra Viborg Gymnastik- Forening.

5000 kroner til cricketspiller Oliver Damgaard Hald.

7500 kroner til både Mia Christensen og Marc Bech Feldt fra Bjerringbro BMX Klub.

20.000 kroner til danserne Tudor Andrei og Nikita Löw Kristensen.

3000 kroner til Laura Lilholt fra Viborg Bordtennisklub.

13.500 kroner til både Simone Tetsche Christensen og Chris Tetsche Christensen fra Bjerringbro BMX Klub.

5000 kroner i alt til 15 atleter fra Viborg Atletik og Motion.

5000 kroner til to U14 hold fra Viborg HK.

5000 kroner til rytter Isabella Bach.